Новини - България

55% от хората в малки населени места не са посещавали лекар специалист от година
Прочетена: 829 пъти
Снимка: ББА

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от една година. Това става ясно от оценката и резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата подкрепа на Филип Морис България.

 

През есента на 2021 г. са организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 24 населени места в областите Русе, Пазарджик и Благоевград. Общият брой на прегледаните хора и в трите региона е 1418 души - 704 от тях са под 65 г., а 714 - над 65 г.


„Целите на проекта „Забавно лято, грижовна есен“ съвпада с мисията на ББА да направим здравната система достъпна за всички пациенти. При посещенията на лекари в малките населени места беше установено, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е важно да отбележим, че въпреки че програмата е предназначена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, включително и деца“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.

 

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

 

Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение - над 240.

 

"Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития