Новини - България

52 млн. лв. в помощ на семейства с деца до 14 г. заради COVID-19
Прочетена: 360 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Правителството отделя 52 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2021 г., съобщава правителствената информационна служба. Средствата ще се използват за изплащане на месечни помощи за семейства с деца до 14 години при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, които поради затварянето на училища, детски ясла и градини заради COVID-19 са принудени да останат вкъщи. Средствата ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на предвидените за целта средства по централния бюджет за 2021 г.

 

"Отпускаме 52 милиона лева, с които ще подпомогнем семействата с деца до 14 години, при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си докато са затворени училищата, яслите и детските градини заради пандемията", каза министър-председателят Бойко Борисов.

 

Той посочи, че с отпуснатите днес от кабинета финансови средства общата сума по тази мярка нараства до 73 милиона лева.

 

„С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства“, напомни министър-председателят и добави, че сега предстои кандидатстването за новите средства.

 

Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития