Новини - България

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха в България
Прочетена: 86 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени днес в страната, съобщава здравно министерство.

 

„Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага. Дозите ще бъдат използвани за имунизиране на заявилите желание за имунизация и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани", заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“, където малко след 8:00 ч. бяха доставени ваксините.

 

Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план, стана ясно още от думите на Кирилов.

 

В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни:

 

„Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“

 

 

В петък здравният министър отново коментира забавянето на поръчаните количества от ваксините като каза:

 

"В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.

 

На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни - вместо двете очаквани доставки -  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога,  да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca."

 

Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60%, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития