Новини - България

47% от парите за лекарства на касата отиват за терапии от Великобритания
Прочетена: 433 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има пълна готовност да посрещне предизвикателствата в лекарствената сфера, свързани с Brexit."

 

Това заяви маг. фарм. Милена Цонева, експерт в Отдел „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписването и отпускането“ на фонда по време на семинар на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ). По нейните думи експертите на касата обръщат сериозно внимание на този проблем, поради обстоятелството, че 47% от общата сума, която касата изразходва за реимбурсация на лекарствени продукти, се падат на медикаментите, които идват от Великобритания, т.е. притежателите на разрешение за употреба са базирани на територията на Обединеното кралство. Тя добави, че очакваните промени не трябва да доведат до трусове с тежки последици за пациентите и лекарите.

 

Цонева съобщи още, че 321 лекарства или 12% от всички медикаменти, реимбурсирани от касата, идват от Великобритания. Също така 15% от всички компании партньори на НЗОК са базирани там. 18% от компаниите с лекарствени продукти, отпускани по протокол, идват от кралството.

 

Експертът обясни, че желанието на касата е бързо да влезе в партньорски отношения с компаниите, на които ще бъдат прехвърлени разрешенията за употреба. Затова касата отправя апел към заинтересованите партньори своевременно да се свържат с регулаторния орган – Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и с Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствени продукти (НСЦРЛП), защото това са двете институции, които първи трябва да регистрират промените.

 

„Веднага след това те могат да се обръщат към нас и да разчитат на бързи и адекватни действия от страна на касата“, обясни Милена Цонева.

 

Един от въпросите, които все още нямат решение е какво ще се случи след Brexit със статута на Великобритания като референтна държава при оценката на здравните технологии, стана ясно по време на семинара. Според експерти, отговорът вероятно ще бъде намерен в близките месеци от регулаторните органи на европейско ниво.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

ноември 2023

ПВСЧПСН
  
   

Събития