Новини - България

4000 са болните от множествена склероза у нас
Прочетена: 292 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Близо 75% от хората, които се диагностицират с множествена склероза (МС) се оплакват от хронична умора, това е най-честият първи симптом на това тежко автоимунно заболяване. Загуба на ориентация, проблеми със зрението и отделителната система и когнитивни нарушения също са част от оплакванията, които отвеждат пациента при невролога и колкото по-рано се случи тази среща, толкова по-голям е шансът болният да бъде диагностициран и лекуван адекватно".
 
 
Това заяви на семинар за журналисти водещият невролог проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по нервни болести в Медицинския университет в София. По неговите думи вероятният брой на пациентите с тази диагноза у нас е около 4000, но точни данни няма, защото липсват епидемиологични проучвания. Много често болните имат оплаквания, характерни за други заболявания като вирусни и бактериални инфекции, метаболитни нарушения, съдови заболявания, злокачествени процеси и други, допълни специалистът. Ето защо добрата информираност е фактор за ранното откриване на болестта, което дава по-добра перспектива на пациентите. Според проф. Трайков хората трябва да знаят, че МС не е генетично обусловено заболяване, въпреки, че в някои случаи и генетични фактори могат да окажат влияние върху хода на болестта. Проблемите идват и от това, че най-често МС засяга млади хора, на възраст между 20 и 45 години, т.е. в най-продуктивния период на човешкия живот. Също така е доказано, че жените боледуват два пъти по-често от мъжете. В световен мащаб засегнатите са около 2,5 млн.души.    
 
 
Проблемите на болните от МС далеч не засягат само тях, а се отразяват много остро и на близките им. Това доказват данните от социологическо проучване, което също бе представено на семинара. Обобщените резултати от него сочат, че 1 на всеки 10 души, които се грижат за болен с МС, трябва да се адаптира към промените, продиктувани от болестта. Голяма част от пациентите трудно се придвижват, близо 62% от тях имат хронична умора, което им пречи да работят пълноценно. 37% от учaстниците в проучването са споделили, че гъвкавото работно време може да ги улесни значително, защото ще работят само тогава, когато се чувстват по-добре. Други 33% от анкетираните са заявили, че е добре да имат кратки междинни почивки, за да могат да се възстановяват, а 27%  са отговорили, че животът им може да се подобри, ако хората около тях ги разбират.
 
 
Голяма част от болните са признали, че не могат да работят пълноценно и разходите им се увеличават с времето. Около 25% от тези хора напускат работа 7 месеца след като са диагностицирани. Статистиката сочи, че общите годишни непреки разходи, свързани със загуба на трудоспособността са приблизително 16 000 евро на човек, диагностициран с МС. Загубата е почти двойна – 31 000 евро за всеки родственик на пациент, който полага грижи за своя близък.
 
 
"Социалната цена на болестта МС е много голяма и затова е важно институциите и обществото да инвестират в стратегии за добра информираност и преодоляване на стигмата, както и в иновативни терапии, които могат да помогнат много на пациентите и на техните семейства да живеят пълноценно без ограничения и без риск от социална изолация", категоричен бе проф. Лъчезар Трайков.
 
 
Невена ПОПОВА




Коментари

март 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития