Новини - България

30 души дариха кръв за пациенти с хематологични заболявания
Прочетена: 308 пъти
Снимки: СБАЛХЗ

Акция за кръводаряване под надслов „Дари кръв! Дай шанс за живот на човек с хематологично заболяване!“ бе организирана вчера в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ). Тя се проведе в подкрепа на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. 

 

В благородната инициатива се включиха 30 доброволци, част от които са от медицинския екип на лечебното заведение. Всички те преминаха лекарски преглед, за да бъде преценено дали кръводаряването не застрашава здравословното им състояние и дали дарената кръв е безопасна за реципиентите.

 

Наличието на кръв и кръвни продукти за онкохематологично болните пациенти е от жизненоважно значение, тъй като при химиотерапия се унищожават не само туморни клетки, но и нормалното  кръвотворене. Това налага заместителна терапия с кръвни продукти. Само за 2022 г. пациентите на СБАЛХЗ са получили 11 699 единици кръвни продукти, посочиха от лечебното заведение. Според лекарите всяка капка кръв е безценна и напомниха, че от единица дарена кръв се произвеждат три основни компонента – плазма, тромбоцитен и еритроцитен концентрат. 

 

Ръководството на болницата изказва своята огромна благодарност към дарителите за тяхната съпричасност и отделено време, като планира в бъдеще подобни инициативи да станат регулярни. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития