Новини - България

3.54% от българите страдат от глаукома
Прочетена: 147 пъти
Снимки: ВМА

3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома. Това показват последните данни, актуализирани в началото на месец март 2018 година, съобщават от Военномедицинска академия (ВМА). Лечебното заведение организира безплатни профилактични прегледи по повод Световната седмица за борба с глаукомата, а прегледалите се са десетки в рамките на тридневната кампания.

 

Информацията представи началникът на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" проф. Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти, отганизирана съвместно с пациентска организация "Глаукома"

 

В световен мащаб – към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

 

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

 

От болницата добавят, че при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития