Събития -

юни 2017

ПВСЧПСН
   
  
25 юни
Неделя
25 юни – Световен ден на витилиго
България
България
00:00 - 00:00 ч.

На 25 юни отбелязваме Световния ден на витилиго - хронично кожно заболяване. Идеята той да бъде включен в календара на медицинските събития е лансирана през 2011 г. в публичното пространство от Стив Харагадон, създател на мрежата „Витилиго Приятели“. Датата 25 юни е избрана неслучайно – това е денят на смъртта на Майкъл Джексън, отишъл си от този свят точно на тази дата през 2009 г. Малко известен факт е, че поп звездата е страдал от витилиго от 1986 г., когато му била поставена тази диагноза.

 

Така светът започва да говори за болестта, за която са характерни  множество бели петна по кожата поради липса на пигментация. За кратко време се създават и фондации, подкрепящи научните изследвания, най-голямата от които е VR Foundation. Нигерийката Ого Мандоуези, самата тя страдаща от заболяването, учредява  Фондация за подкрепа и информираност за хора с витилиго VITSAF. Малко по-късно, през 2012 г., двете фондации обединяват усилията си и създават онлайн платформата 25june.org.

 

Днес се приема, че в света има близо 100 млн. души, засегнати от болестта. Витилиго се среща в еднаква степен при мъжете и жените. Диагностицира се по-бързо и по-лесно при хора с по-тъмна кожа и афроамериканци. Постиженията в медицината от последните години преобърнаха изцяло представата за витилиго - съвременната концепция вече го разглежда не само като кожна болест, която представлява козметичен дефект, а като автоимунно заболяване, при което често има засягане на други органи и системи. Естествено, прогресът в науката изведе на преден план и нови терапевтични подходи, които вече са достъпни и у нас.

 

По думите на проф. Николай Цанков, почетен председател на Българското дерматологично дружество, една от непосредствените задачи на организацията е разработването и утвърждаването на Консенсус за диагностика и лечение на витилиго.

 

Повече по темата очаквайте в интервю с проф. Николай Цанков през идната седмица.