Новини - България

245 медиатори в 131 общини ще помагат в контрола над инфекциозните болести в ромските общности
Прочетена: 152 пъти
Снимки: НМЗМ

През 2019 г. с бюджет, осигурен от държавата, в България ще работят общо 245 здравни медиатори. Това съобщават от Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) по повод официално откритата вчера в София нова учебна година за здравните медиатори от цялата страна. Обучението се организира за седма поредна година в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София.

 

В България мрежата на здравните медиатори продължава да се увеличава и през тази година още 29 души ще бъдат обучени от преподаватели от Факултета по обществено здраве към Медицински университет - София, екипите на НМЗМ и Българската асоциация по семейно планиране (БАСП), медицински специалисти, УНИЦЕФ, Националната комисия за борба с трафика на хора.

 

Новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община. Основни критерии за избора им са да имат завършено средно образование, да принадлежат към общността, в която ще работят, да познават добре проблемите на общността и да са съпричастни към тях, да владеят езика/езиците на общността, тъй като здравно-медиаторската програма е част от интеграционната политика на страната ни. Новите общини, в които от 2019 г. ще работят здравни медиатори, са  Банско, Бойчиновци, Брусарци, Бяла, Гулянци, Ивайловград, Крумовград, Полски Тръмбеш, Садово, Свищов, Силистра, Стамболово, Ценово, Червен бряг и с това броят им нараства до 131.

 

В рамките на обучителната програма те ще имат възможността да се запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация относно основни заболявания (превенция, профилактика и  лечение). Фокус в обучението е поставен още върху ваксинопредотвратимите заболявания, ранното детско развитие, превенцията и противодействието на трафика на хора, майчиното и детско здраве, семейното планиране, работата на терен.

 

След преминаване на обучението, здравните медиатори ще работят по различни програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на  детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на Регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването. В контекста на увеличаващите се случаи на морбили в Европа и регистрираните случаи на заболели и у нас през изминалите месеци, екипата работа между здравните медиатори и всички здравни институции по превенция на ваксинопредотвратими заболявания ще бъде ключова. Новообучените здравни медиатори ще работят и по експертния проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който стартира в България през 2010 г. и се разшири в пет европейски държави – България, Румъния, Словакия, Унгария и Сърбия.

 

Събитието бе открито от проф. д-р Ивайло Търнев, председател на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Приветствия към новоизбраните медиатори отправиха зам.-деканът по учебната дейност на Факултета по обществено здраве към МУ-София проф. Магдалена Александрова, д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерство на здравеопазването, секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет Росица Иванова, д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, председателят на НМЗМ – Антоанета Ефтимова, представители на НЦОЗА, Факултета по обществено здраве към МУ-София, ГлаксоСмитКлайн.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития