Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

237 млн. лв. ще бъдат осигурени за допълнително месечно възнаграждение на медиците в болниците
Прочетена: 104 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

От 1 януари лекарите, професионалистите по здравни грижи и санитарите в лечебните заведения ежемесечно ще получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 600 лв. за лекар, 360 лв. за професионалист по здравни грижи и 120 лв. за санитар. Това съобщи здравният министър пред медиите в Бургас, след като по-рано днес участва в онлайн съвещание с членове на Министерския съвет, съобщава здравно министерство. Мярката ще обхване 18 хил. лекари, 20 хил. професионалисти по здравни грижи и 12 хил. санитари, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 237 млн. лв.

 

До края на годината всички медицински служители, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, ще продължат да получават допълнителните 1000 лв. по линия на изпълнявания от МЗ проект с европейско финансиране. Устойчивост на това финансиране ще има и през 2021 г., беше категоричен министър Ангелов.

 

Министърът съобщи още, че от утре в бургаската областна болница ще бъдат разкрити допълнителни 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19. На територията на областта от днес функционира информационна система, осигуряваща свързаност между лечебните заведения и центъра за спешна медицинска помощ, която в реално време показва заетостта на леглата. С въвеждането на системата логистиката ще се подобри и гражданите ще имат по-бърз достъп до медицинска помощ. Проблем са не леглата, а преумората и свръхнатоварването на лекарите и сестрите, стана ясно още от думите на здравния министър.

 

По-рано здравният министър посети СБАЛПФЗ-Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“, КОЦ-Бургас и УМБАЛ-Бургас, като на място се запозна със създадената в лечебните заведения организация за диагностика и лечение на граждани с коронавирусна инфекция.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития