Новини - България

Здравното министерство оттегля предлаганите промени в ТЕЛК експертизите
Прочетена: 125 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Министерството на здравеопазването (МЗ) изтегля предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. По-рано през деня темата за медицинската експертиза беше обсъдена на среща при премиера Бойко Борисов.

 

Министър Кирил Ананиев съобщи, че МЗ започва разговори с представителите на организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза.

 

„Ще водим разговори с всички заинтересовани страни до постигане на съгласие. Ще направим промени само тогава, когато има пълен консенсус между всички“, заяви той.

 

Първата среща с представителите на организациите на хора с увреждания ще се проведе в петък.

 

Проектите за изменение на Наредбата за медицинската експертиза и на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на МЗ на 02.04.2018 г., а срокът за получаване на предложения и коментари по тях беше 30 дни. Предлаганите промени са подготвени от представители на медицинската гилдия и националните консултанти по съответните медицински специалности.

 

Министър Ананиев подчерта, че целта е да се гарантират справедливост и ефективно разходване на средства в системата на медицинската експертиза.

 

„Парите, които се отделят за хората с увреждания, няма да бъдат намалени. Нашата цел е да бъде намален субективизмът при определянето на решенията на комисиите по ТЕЛК, да се подобри контролът и да се облекчат процедурите в полза на болните хора и на лекарите“, посочи още здравният министър.

 

На журналистически въпрос относно цените на медицинските изделия в болничната помощ министър Ананиев обясни:

 

„Българският гражданин, българският пациент, няма да доплаща. Цените на медицинските изделия са определени на база на цените, които се прилагат в редица европейски държави, както и на базата на вече проведени от лечебните заведения търгове за съответните изделия. Така че още сега искам да заявя, че твърденията, които чух, че пациентите ще доплащат в значителен размер медицинските изделия, не отговаря на истината“.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития