Новини - България

Здравно министерство обеща: Болницата в Ловеч няма да се закрива
Прочетена: 24 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще използва всички законови възможности, за да може Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч да продължи да работи както досега. Това заявиха от здравното ведомство вчера вечерта, след приключването на преговорите за разсрочване на задълженията на болницата към доставчици на медикаменти и консумативи. 

 

"Припомняме, че вчера 10.01.2018 г. заместник-министър Жени Начева посети болницата и на среща с ръководството и екипа представи оздравителния план на МЗ за стабилизиране на структурата. Начертаните от здравното министерство мерки за оздравяване на болницата бяха подкрепени с мнозинство от екипа на лечебното заведение. Част от тях предвиждат намаляване на леглата с 40 на сто, както и на числеността на персонала, без обаче да бъдат съкращавани лекари. Планираното намаление ще засегне основно административния персонал на болницата. За осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи до края на месеца е постигната договорка за съдействие от лечебни заведения в съседни области", отбелязват от МЗ.

 

От ведомството информират, че на проведената среща с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи е постигнато споразумение за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане. Всички присъствали на срещата представители на бизнеса са били запознати от министър Кирил Ананиев с анализа на състоянието на ловешката болница и с разработения оздравителен план.

 

"Фирмите подписаха протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като поеха ангажимент и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение. По този начин на работещите в болницата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа, а на пациентите на областната болница ще бъде гарантиран адекватен достъп до здравеопазване. Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка", посочват от МЗ.

 

От министерството уверяват, че се прави всичко възможно да бъде съхранена МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Поради тази причина не се предвижда закриване на работещи отделения.  

Коментари