Новини - България

Здравните медиатори излязоха с протестна декларация срещу Мониторинговия доклад за ромското включване
Прочетена: 109 пъти

Петима членове на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) са внесли протестна декларация срещу изводите в Мониторинговия доклад на гражданското общество за имплементиране на Националната стратегия за ромското включване в България" („Civil Society Monitoring Report on Implementation of the National Roma Integration Strategy in Bulgaria”), подкрепян от ромската организация "Амалипе". Това е станало преди церемонията по приемането на доклада в столичния хотел "Рамада" вчера, информира сайтът на НМЗМ.

 

Под декларацията са се подписали Антоанета Евтимова, Петър Цветанов, Цвета Петкова, Огнян Каменов и проф. Ивайло Търнев. Тя е връчена на Деян Колев, от Посланическата група, включваща посланиците на Франция, Швейцария, Холандия, Белгия, Норвегия и САЩ, на представители на Европейската комисия, националния омбудсман Мая Манолова, зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева, Георги Кръстев и други. 

 

Подписалите декларацията - всичките от години работещи на това поле, са категорични, че направените изводи в мониторинговия доклад са неверни и заблуждаващи. Според тях здравните медиатори не могат да бъдат наречени "нискоквалифицирани", нито дейността им да бъде определена като "неефикасна и неефективна". 

 

"Здравните медиатори на много места са единствената възможност хора в неравностойно положение да достигнат до качествена и изобщо до някаква здравна грижа", се казва в декларацията.

 

Отбелязва се също, че е недопустимо здарвномедиаторната програма да бъде квалифицирана като неустойчива, нито да се подменя и противопоставя професията на здравния медиатор с професията на медика и парамедика.

 

"Здравният медиатор осъществява медико-социална дейност и подпомага достъпа до здравни услуги, а не предоставя медицинска помощ", се отбелязва в документа.   

  

Подписалите го припомнят, че българският модел на здравна медиация е успешно въведен в Македония, Сърбия и Словакия, а Националната мрежа на здравните медиатори през 2017 г.  е удостоена с Европейската здравна награда на Европейската комисия в конкуренция между 27 организации от 16 европейски държави. В същото време липсват анализи и аргументи за направените изводи в доклада, а организациите, които стоят зад него са ползвали нееднократно в инициативите си здравни медиатори или се ръководят от действащи здравни медиатори.

 

Декларацията завършва с призив за подкрепа към всички ромски и неромски неправителствени организации, експерти, съмишленици и колеги. 

 

С пълния текст на декларацията можете да се запознаете ТУК.

   

   

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития