Новини - България

Здравната каса отказа договори на болници заради липса на специалисти
Прочетена: 353 пъти
Снимка: Pixabay.com

Липса на анестезиолози на основен трудов договор е причината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да откаже сключването на договор за работа по някои клинични пътеки на Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ) "Проф. Иван Митев" в столицата. Това става ясно от обобщена справка на касата, получена след запитване от Redmedia. 

 

Още няколко лечебни заведения са с отказани договори по същата причина. Три общински многопрофилни болници в родопските градове Девин, Златоград и Мадан няма да могат да изпълняват някои хирургични пътеки поради това, че не разполагат със структури по патоанатомия и нямат сключени договори с външна такава, работеща в същото населено място, сочи още справката от НЗОК. В Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) Търговище няма да могат да приемат по пътека пациенти с бъбречни заболявания поради това, че лечебното заведение не покрива изискването на касата за нефролог на основен трудов договор, в карловската болница липсата на анестезиолози е пречка да бъдат изпълнявани голям брой клинични пътеки от акушерството и гинекологията, както и пътеката за консервативно поведение при леки и средно тежки черепно-мозъчни травми. Специлизираната хирургична болница за активно лечение "Медикус Алфа" в Пловдив няма да има договор с касата поради липса на клиники или отсделения по лицево-челюстна хирургия и по ортопедия и травматология.  

 

"Отказите за сключване на договор от РЗОК с лечебни заведения, които не отговарят изискванията на нормативната разпоредба не бива да се разглеждат като нечие субективно решение или желание на НЗОК да лиши лечебно заведение от договор за дадена дейност. Това е законова процедура, която влиза в действие в случаите, когато дадено лечебно заведение не отговаря на необходимите изисквания", коминтираха ситуацията от касата.

 

Оттам са категорични, че НЗОК гарантира предоставянето на медицинска помощ с необходимите своевременност, равнопоставеност и качество, което предполага оптимално решение на здравния проблем за пациентите и най-добър изход на диагностично – лечебния процес. В същото време от фонда припомнят, че липсата на съответствие в лечебното заведение с изискванията на медицинските стандарти крие и редица опасности.

 

"Не трябва да се правят компромиси с качеството на медицинската помощ и здравето на населението. Невъзможността да се осигурят специалисти по определена специалност – може да доведе до крайно нежелани последици", подчертават от НЗОК.

 

Няколко са лечебните заведения, които няма да могат да работят по договор с касата, поради това, че предлаганите в тях дейности са нови. Сред тях са Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св.Анна" в София, МБАЛ "Хаджи Димитър"  - Сливен, МБАЛ "Пулс" в Благоевград", МБАЛ - Разлог. По същата причина няма да приема пациенти за процедури и новият Диализен център "Дъчмед Диализа" в Шумен, както и полвдивската многопрофилна болница "Парк Хоспитал".  

 

На УМБАЛ "Св.Иван Рилски" в столицата е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека № 252.2 „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, като причина се посочва фактът, че това е нова дейност. В същото време от НЗОК посочват, че по коя клинична пътека ще се отчита дейността към фонда остава преценка на лечебното заведение и не е ангажимент на пациента. От касата уверяват, че пациентите на болницата ще получат необходимото лъчелечение и няма да заплащат за него. Не е приключила процедурата по разглеждане на отказа на Университетска болница "Св.Екатерина", информират от фонда.    

 

Няколко специализирани очни болници обаче ще работят по договор с касата след като първоначалният отказ е отменен, допълват още от касата. Това са болниците "Луксор" - Пловдив, както и софийските "Зора", "Акад.Пашев", "Зрение" и "Пентаграм". Отменени са и отказите на СБАЛ "Кардиолайф" - Варна и на столичната Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести "Св.София" за работа по една клинична пътека.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития