Любопитно -

Зависимостта от игри вече е диагноза - gaming disorder
Прочетена: 83 пъти
Снимка: Pixabay.com

Дългото пребиваване в интернет пространството, прекомерното общуване в социалните мрежи и продължителното време, отдадено на виртуални игри са фактори, които все повече привличат вниманието на психолози и психиатри поради доказано негативните ефекти върху психичното здраве на човека.

 

Една нова зависимост вече има и име - разстройство, свързано с офлайн и онлайн игри - или, както е известно в професионалните среди - gaming disorder. Тази тема ще бъде сред дискутираните на откриващата се утре в столицата научна конференция с международно участие, посветена на биологичните, психологичните и социалните аспекти на травмата. Експерти от Световната здравна организация (СЗО) ще представят тази нова диагностична категория, която ще бъде включена в Международната класификация на болестите - 11-та ревизия на СЗО.

 

Очаква се в рамките на конференцията да бъдат представени различните аспекти на психичната травма и постравматичното разстройство, както и на терапевтините подходи при такива пациенти. Ще бъде отделено внимание на съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните аспекти на ранната детска психотравма и нейните последици. Сателитен симпозиум ще бъде посветен на взаимовръзката между депресия и деменция. Предвижда се и дискусионен панел на тема "Психиатричната помощ в България".

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития