Новини - България

Започва прилагането на Методиката за индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания
Прочетена: 113 пъти
Снимка: МТСП

Започва прилагането на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която беше приета от Министерския съвет на 27 март 2019 г. Тя е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на кръгла маса „Прилагане на ICF за оценка на функционалността“.

 

Министър Петков обясни, че целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка. Той  ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е  да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

 

Прилагането на цялостен и комплексен подход, какъвто предлага ICF, може да подобри реализацията на хората с увреждания на пазара на труда, заключи министър Петков. По неговите думи това ще доведе до повишаване на ефективността на предоставяните средства и услуги и до повишаване на жизнения стандарт на хората с увреждания. По този начин капацитетът на ангажираните институции и финансовият ресурс ще се насочат целево към хората с увреждания, които реално се нуждаят от подкрепа и да се подпомогне тяхната интеграция и реинтеграция в обществото.

 

За да се усъвършенства законодателството и да се постигне ефективно управление и контрол на финансовите средства, МТСП разработи Закон за хората с увреждания. Той бе приет през декември 2018 г. Документът е изготвен в контекста на Конвенцията за правата на хората с увреждания. С него се определят нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална комплексна оценка на потребностите на хората с увреждания.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития