Новини - България

Западнонилската треска не e заплаха за страната ни
Прочетена: 52 пъти
Снимка: Pixabay.com

От началото на 2018 г. до 9 септември у нас са регистрирани 2  случая на западнонилска треска. Броят им е съпоставим с регистрираните случаи в предходни години и към момента няма изразено увеличаване. Това гласи отговорът на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от "БСП за България" Георги Гьоков, свързан с разпространието на заболяването у нас, рисковете и опасностите, които то крие за хората. Въпросът е зададен в рамките на парламентарния контрол и на него е отговорено писмено. 

 

В подкрепа на твърдението си министър Ананиев информира народния представител, че през 2017 г. в България е регистриран 1 случай, през 2016 г. са били регистрирани 2  случая, през 2015 г. случаите също са били 2, а през 2014 г. и 2013 г. не е бил регистриран нито един заболял. 

 

В отговора са включени и актуални данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) в Стокхолм за периода от началото на 2018 г. до 6 септември 2018 г. В страните от Европейския съюз (ЕС) са докладвани общо 798 случая на западнонилска треска при хора (Италия – 327, Гърция – 168, Румъния – 117, Франция – 16, Австрия – 10, Хърватска – 25 и Словения – 1). Има заболели, които са  регистрирани и в други държави извън ЕС: Сърбия – 262, Израел – 49 и Косово – 3.

 

За периода са съобщени общо 71 смъртни случая на западнонилска треска: в Сърбия – 262, Гърция – 18, Италия – 13, Румъния – 12, Унгария – 1 и Косово – 1.

 

В тази връзка на 13 август 2018 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е изготвил оценка на риска, с която са съобразени всички настоящи мерки на Министерството на здравеопазването (МЗ), посочва министър Ананиев. Той пояснява, че МЗ чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ) осъществява ежедневен надзор на регистрираните остри заразни заболявания в България, в това число и на векторно предаваните трансмисивни инфекции.

 

„За провеждане на ефективен надзор и контрол конкретно на заболяването западнонилска треска, от юли 2011 г. то бе включено в списъка на заразните болести, подлежащи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет.

 

С цел превенция предаването по кръвен път своевременно е засилен контролът при подбора на донори на кръв и кръвни продукти, органи, тъкани и клетки, като при наличие на нови препоръки от ЕЦПКЗ периодично се актуализира планът за действие при поява на западнонилска треска в България на Националния център по трансфуционна хематология“, посочва министър Ананиев.

 

Той се спира подробно и на мерките, набелязани и прилагани от здравното ведомство. Така например с писмо до директорите на РЗИ периодично се разпорежда предприемане на действия за засилване на надзора и контрола на заболяването, които включващи своевременно информиране на медицинските специалисти за настоящата епидемична обстановка по отношение на западнонилската треска и риска от заразяване с причинителя с насоченост към лица, пристигнали от държави с установена трансмисия на вируса и развили фебрилитет, без ясна етиологична връзка или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит) след ухапване от комари. Това се прави с цел ранно откриване и съобщаване на заболелите. При съмнение за инфекция с вируса на западнонилската треска случаите се диагностицират в Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции. Поддържане на тясна колаборация с местните ветеринарни власти по отношение риска от предаване на заболяването от заразени птици. Информира се обществеността за начините за предпазване от ухапване от комари (чрез употреба на предпазващи продукти - репеленти и носене на дрехи с дълги ръкави и дълги панталони), което е особено важно при възрастни и имунокомпрометирани лица, при престой на открито и пътуване в държави с установена трансмисия на вируса.

 

Засилен и и контролът върху качеството и ефективността на извършваните от общинските власти дезинсекционни мероприятия, отбелязва в отговора си министър Кирил Ананиев. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития