Новини - България

Зам.-министър Начева: Намалението на цените на медицинските изделия трябва да дойде от производители и вносители
Прочетена: 137 пъти
Снимка: pixabay.com

„Ние смятаме, че е напълно реалистично производителите и вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените“.

 

Така зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева обобщено коментира пред журналисти днес случая с починалата пациентка в Университетска болница "Света Екатерина", за която имаше твърдения, че не е дочакала да й бъде поставена аортна клапа, тъй като не е разполагала със средства, за да доплати това медицинско изделия. По-рано днес от лечебното заведение обаче заявиха, че пациентката е била докарана в болницата в много тежко общо състояние, което е било истинската ричина за смъртта й, а не изчакване.

 

Зам.-министър Начева обясни, че този вид изделия се прилагат в 4 лечебни заведения – 3 държавни и 1 частно. Тя подчерта, че всеки един случай, при който е прилагано изделието, може да бъде проверен и да се изясни дали се е налагало пациентите да доплащат.

 

„Разчетите са направени така, че да може това намаление да не е за сметка на пациентите, а на фирмите“, поясни още Начева.

 

Тя допълни, че конкретният случай, свързан с починалата в „Св. Екатерина“ пациентка ще бъде обект на проверка от страна на НЗОК, като резултати от нея се очакват в утрешния ден. Начева допълни още, че според предварителна информация от директора на лечебното заведение пациентката е починала поради силно влошено здравословно състояние, което не е имало отношение към поставянето на клапата. зам.-менистърът припомни още, че Надзорният съвет на НЗОК е приел списъка за медицинските изделия, но изтъкна, че за него няма регламент, какъвто съществува при лекарствата. Взета е най-ниска цена на изделието, като за база е използвана най-ниската цена в страните от ЕС или цената от проведените търгове в отделните болници.

 

В допълнение Жени Начева заяви, че всеки пациент може да се обърне към контролните органи на съответните институции, ако от него е било искано доплащане за медицинско изделие.

 

"Обмисля се по-регламентиран подход за определяне цените на изделията, който ще бъде част от подготвяния от министър Кирил Ананиев нов модел", добави още зам.-министърът.

 

Невена ПОПОВА 

Коментари

август 2018

ПВСЧПСН
  
  

Събития