Новини - България

Заболяване на щитовидната жлеза при майката може да предопредели интелигентността на детето
Прочетена: 68 пъти
Снимка: Pixabay.com

Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани. В нашата страна е засегнат всеки десети българин. Това съобщават от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ) по повод отбелязването на Международната тиреоидна седмица - 25 - 31 май 2020 г.

 

Meждународната тиреоидна седмица се провежда за 12 поредна година и се отбелязва едновременно в над 40 държави по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас. Основната цел на сдружението е да информира обществото за заболяванията за щитовидната жлеза  и ключовата роля, която този уж незабележим орган играе за нашето здраве.

 

Тази година мотото на кампанията е „Майката и детето“. Мисията ѝ е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма.

 

От ВИОМ обясняват, че тиреоидните хормони и щитовидната жлеза са изключително важни за бременните жени. Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и втория триместър на бремеността се развива мозъкът на плода и този процес зависи изцяло от нивото на майчините тиреоидни хормони. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейното дете би могло да бъде с понижен коефициент на интелигентност. Затова Европейското дружество по ендокринология препоръчва скрининг на всички жени в деветата седмица от бременността или поне при първата консултация с лекар, с цел предотвратяване на опасните последици при недиагностициран хипотиреоидизъм. От изключително важно значение за бременните жени достатъчния прием на йод. Йодът участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират редица обменни процеси и са необходими също за развитие на мозъка и нервната система на плода по време на бремеността и неонаталния период. Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмачки  е 200 mcg.  Този прием може да бъде подсигурен чрез приема на йодирана сол и храни, богати на йод като риба и морски храни, мляко и млечни продукти  и други. Приемът на други видове сол като хималайска розова сол, индийска черна сол, френска сива сол  не се препоръчва, тъй като не съдържа йод или го съдържат в много малки количества.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития