Новини - България

Връчиха Първите Годишни отличия за принос към донорството и трансплантацията в България
Прочетена: 34 пъти
Снимка: МЗ

Първите Годишни отличия за принос към донорството и трансплантацията в Република България бяха връчени на официална церемония снощи в Народен театър „Иван Вазов“. Отличия получиха девет семейства, чиито благородни решения да дарят органите на свои близки позволиха 32-ма българи и 9 чужденци да получат шанс за втори живот. Други 46 отличия бяха връчени на лечебните заведения, координаторите по донорство и медицинските екипи, благодарение на които тази година у нас успешно бяха реализирали 14 донорски ситуации и извършени 32 трансплантации.

 

В рамките на събитието отличия бяха връчени на ръководителите  и  екипите на трансплантационните центрове – Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УБ "Лозенец" и УМБАЛ „Св. Екатерина“, както и на директорите и медицинските специалисти от лечебните заведения – донорски бази, сред които УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Велико Търново; УМБАЛ „Св. Марина“, Варна; УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София; УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен; УМБАЛ Бургас; МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, Кюстендил и МБАЛ Силистра.

 

„Обръщам се с признателност към семействата, които в най-тежкия за тях момент, когато са загубили свой близък, са взели благородното решение да дарят органите му, за да спасят човешки животи: Вие имате големи сърца и знаете цената на живота. Прекланям се пред благородството ви. Ценя високо усилията на българските лекари, ангажирани в областта на донорството и трансплантацията, които със своя професионализъм са гордост за нашата страна, а с доброто, което са сторили за своите пациенти, дават вяра и надежда на всички нас“, каза  министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията.

 

В изказването си Ананиев посочи още:

 

„С Националната кампания „Да! За живот!“ Министерството на здравеопазването и  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ си поставиха за задача повишаването на обществената осведоменост относно същността и значението на донорството и трансплантацията. Има каузи, от които много хора се дистанцират, дали защото не виждат смисъл или защото се съмняват в крайния резултат. Тази не е от тях. Кампанията „Да! За живот“ е изпълнена със съдържание, защото да дариш на някого втори живот е сравнимо само с раждането на новия живот.“

 

На церемонията присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, представители на Българския червен кръст – партньор на Министерството на здравеопазването и ИАМН в кампанията „Да. За живот!“, медийни партньори на кампанията и др.

Коментари

септември 2020

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития