Галерия - Фото

ВМА стана на 127 г.
Прочетена: 173 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 127 години от създаването си с полагане на венци пред паметника на загиналите медицински чинове и с празнично събрание на личния състав.

 

„127 години са една много дълга и сериозна история. ВМА се утвърди като една от най-сериозните институции в държавата – опора на здравната система не само във военното, но и в цивилното здравеопазване. От 1 януари 2018 г. ВМА няма дългове. Благодарение на добрите финансови резултати, реинвестирахме 9,5 млн. лв. собствени приходи в ремонт на клиниките и в закупуване на нова, модерна апаратура”, заяви в приветствието си началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Той подчерта, че благодарение на подкрепата и разбирането на правителството съвсем скоро ВМА ще разполага с нов ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в България.

 

По отношение на финансовите баланси, въпреки лимитите на НЗОК, Мутафчийски отчете по-голям приход със 7 млн. лв. в сравнение с миналата година. От тях 2.2 млн. лв. за допълнително материално стимулиране за персонала или с около 19% повече. Наблюдава се спад в напускането на лекари и медицински сестри, което, по думите му, е ясен белег, че ВМА е припозната от все повече хора като стабилна болница, която стои зад гърба на своите служители.

 

През 2018 г. се наблюдава ръст от 15% на броя на пациентите, в поликлиниките на ВМА са отчетени над 127 000 прегледа, 2 500 пациенти повече са преминали през спешното отделение, а 3 000 души повече са приети в сравнение с преходната година. Запазва се тенденцията от над 12 хиляди души, пренасочени от други болници към ВМА като последна инстанция. Бригаден генерал Мутафчийски изтъкна, че освен в ремонти и нова апаратура, Академията инвестира и в своите кадри и условията им на труд и възнаграждения. Отчете успехи в учебно-научната дейност, а цялата зала аплодира първите два випуска по специалност „Военен лекар”, които също присъстваха на тържеството.

 

По случай празника десетки служители на ВМА бяха отличени с различни награда за висок професионализъм в работата.

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития