Новини - България

ВМА разширява трансплантационните екипи
Прочетена: 65 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Европейския ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с имената на трима души, дали през 2019 година шанс за втори живот на пациенти във ВМА, съобщават от лечебното заведение.

 

На събитието присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, ИА „Медицински надзор”, пилотите от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”, които са неизменна част от редица донорски ситуации; представители на най-голямата мото организация в България „Sofia Riders” - партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството и безвъзмездното кръводаряване; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.

 

„Това е ден, в който да изкажем своята признателност и да направим поклон пред всички близки, които в периода на най-голяма мъка успяха да прозрат колко важен е този процес и да дадат своето съгласие за даряване на органите“, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Той изказа благодарност към всички участници в процеса - медицинските екипи, които независимо от своята ежедневна ангажираност, се включват абсолютно отдадено в този процес;  пилотите, които се превърнаха в неизменна част от трансплантационните екипи на ВМА; както и към мотористите от „Sofia Riders” за подкрепата в информационните кампании за насърчаване на донорството.

 

„Тази година се извършиха някои кардинални промени в организацията на донорството. Използвам случая да благодаря на Министерство на здравеопазването, които предприеха мерки за преобразуване на Агенцията по трансплантации с по-ясни правила по отношение на донорския и трансплантационния процес, както и за усилията им за изработване на нова наредба за трансплантация“, отбеляза Мутафчийски и добави, че в тази връзка във ВМА са направени няколко съществени неща:

 

„Отделихме повече от милион и половина от бюджета си, за да реновираме операционните зали, в които се случва това чудо – в момента те са последна дума на технологиите, най-модерните в България. Разширихме трансплантационните екипи – вече не една, а две клиники участват в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия, отбеляза началникът на ВМА“.

 

По думите му, значителни средства от бюджета на ВМА са отделени за организиране на дейността по подбора и след това наблюдението на болните, които се готвят за белодробна трансплантация или които са преминали през такава в чужбина.

 

Професор Никола Владов също изказа признателност на целия екип:

 

„Ние сме силни и сплотени. Благодаря на всички тези хора, които си дават сърцето и душата за тази дейност. Неведнъж сме казвали - една болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. Благодаря сърдечно и на близките на донорите, че се отзовават – това е един високохуманен акт, който ние дълбоко оценяваме.“

 

„Това е нашият Ден на благодарността – към близките за тяхното голямо сърце и загриженост, които въпреки тежкия момент, в който трябва да вземат своето решение, даряват не просто органи, а живот“, заяви Росен Иванов, директор на ИА „Медицински надзор”.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития