Новини - България

Включиха българка в списъка на Евротрансплант за белодробна трансплантация
Прочетена: 56 пъти
Снимка: Pixabay.com

29-годишната Илияна Христова вече е включена в списъка на чакащите пациенти за белодробна трансплантация на Евротрансплант. Това е резултат от подписаното в края на януари 2019 г. споразумение между България и Виенската многопрофилна болница, съобщават от здравно министерство.

 

До настъпването на донорска ситуация здравословното състояние на Илияна ще бъде проследявано от белодробните специалисти на Военномедицинска академия (ВМА).

 

Освен Илияна още един български гражданин беше във Виена за извършване оценка на здравословното състояние. На този етап той не е включен в листата на Евротрансплант поради наличие на контраиндикация.

 

През месец юли предстои още двама пациенти, включени в българската листа на чакащите за белодробна трансплантация, да заминат за консултация с австрийските медици.

 

По линия на сключеното споразумение между Министерството на здравеопазването и Виенската многопрофилна болница наш медицински екип вече премина краткосрочно обучение в медицинската академия в Австрия. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.

 

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб. В момента специалисти от ВМА продължават да извършват преоценка на състоянието им.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития