Новини - България

Ваксината срещу варицела влиза в имунизационния календар от догодина?
Прочетена: 190 пъти
Снимка: Pixabay.com

Много вероятно е ваксината срещу варицела да бъде включена в имунизационния ни календар за 2019 г. Това съобщи днес в ефира на БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е председател на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпросът за включването на тази ваксина в календара ще бъде поставен като номер 1 на предстоящото заседание на съвета в крaя на този месец, обясни специалистът.

 

Проф. Кантадржиев посочи, че през 2016 година над 32 000 души у нас са боледували от варицела, като повечето са били деца. Благодарение на предприетите противоепидемични мерки през изминалата 2017 година са заболели по-малко деца – около 26 000.

 

Специалистът обясни, че ваксината срещу варицела се поставя при деца, навършили 1 година. В допълнение проф. Кантарджиев посочи, че при тях заболяването преминава сравнително леко, докато при хората над 20-годишна възраст и при по-възрастните усложненията са много сериозни и се изразяват в тежки обриви не само по кожата, но и по лигавиците, както и с белодробна пневмония. Ако обаче диагнозата се поставена навреме и се предприеме лечение с подходящия виростатичен препарат, развитието на болестния процес може да бъде овладяно и тежкият изход да бъде предотвратен.

 

Освен включването на ваксината срещу варицела в имунизационния календар на заседанието ще бъде представено и мнението на експертите относно редуцирането на приемите на някои ваксини например от три на два, както и темата за изследването за серопревалентност. На практика, резултатите от него дават най-точна представа за реалния имунизационен статус на децата и са обективна предпоставка за провеждането на държавна имунизационна политика, поставена на ясна научна основа и сигурна прогноза.

 

Също така проф. Кантарджиев ще предложи да бъде обсъдена програма или да бъде включено имунизиране на възрастни хора срещу херпес зостер, особено при групите хора с имунен дефицит и при възрастните, боледуващите от хронични заболявания.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2018

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития