Новини - България

Въвеждат втора здравна застраховка и доплащане над определен праг
Прочетена: 188 пъти
Снимка: Pixabay.com

Правителството предвижда въвеждане на задължителна допълнителна здравна вноска в размер на 12 лева месечно. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия тази сутрин.  

 

Допълнителната здравна застраховка ще се плаща от всички, независимо от начина по който до сега са плащали плащат основната си осигуровка, а всеки гражданин ще може да избира застраховател, при който да си внесе сумата.

 

„Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, каза Владислав Горанов.

 

Той поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец. Горанов изказа мнение, че има диспропорции в снабдяването с лекарства, които говорят за източване на здравната каса. Горанов обоснова доплащането с това, че хората така или иначе си доплащат, само, че „под масата”.

 

Новият модел на здравеопазване предвижда пациентите да доплащат 15% от стойността на медицинската помощ, а остатъкът при услуги над 700 лева да се покрива от задължителните здравни застраховки.

 

Важна промяна е включването на цените на медицинските изделия и на всички лекарстваи в цените на клиничните пътеки, като таза мярка е насочена към това да бъде избегнато двойното доплащане от пациентите. Предвижда се също така всеки пациент да има лична осигурителна сметка, от която да става ясно какви средства е внесъл в бюджета на здравната каса и колко е изразходвал.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития