Новини - България

ВАС отмени окончателно стандарта по очни болести
Прочетена: 37 пъти
Снимка: Pixabay.com

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно Медицинския стандарт "Очни болести", съобщиха от институцията.

 

С този акт върховните съдии потвърждават решението на тричленния състав на ВАС, с което стандартът бе отменен със същите аргументи, с които върховните съдии отхвърлиха и няколко други медицински стандарта. И тогава, и сега, магистратите взеха решението си на основата на факта, че  към публикувания проект за наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ) не е представен доклад и други документи, които да обосновават необходимосттa от въвеждане на новата нормативна уредба.

 

Върховните съдии са установили, че е налична докладна записка от зам.-министъра на здравеопазването, но доколкото липсва подпис и дата, тя е негодна да установи както съществуването й към момента на административното производство, така и нейния автор. Отделно от това документацията не отговаря на изискванията към доклад, тъй като липсва ясно относима конкретика на целите и причините довели до изменението на медицински стандарт "Очни болести".

 

Съдът е приел, че по делото и административната преписка няма твърдения и данни  мотивите за издаването на оспорената наредба да се съдържат в друг документ или помощен акт, или такъв да е бил публикуван за обсъждане на интернет-страницата на МЗ. Непубликуването на мотиви към проекта за нормативен акт препятства възможността и правото на заинтересованите лица да предоставят предложения и становища по проекта, категорични са магистратите.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития