Новини - България

В УМБАЛ "Св. Иван. Рилски" преглеждат безплатно за бъбречни заболявания
Прочетена: 97 пъти

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания организира УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по повод Световния ден на бъбрека, който тази година се отбелязва на 14 март. Те ще се провеждат от 11 до 19 март 2019 г. (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет N6, ет. 1. Не се изисква направление от личен лекар, но пациентите трябва да носят със себе си следните изследвания: обикновено изследване на урина; изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта; за диабетиците - изследване на кръвна закар (по възможност, не е задължително). Необходимо е и предварително записване на тел. 02/952 38 33.

 

По този начин болницата се присъединява към световната кампания, която през 2019 година е под надслов „Бъбречно здраве за всички и навсякъде”. Тя акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН). Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) по света. В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

 

Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерастне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.

 

От болницата отбелязват, че никой не е застрахован от развитието на хронична бъбречна недостатъчност. Все пак има рискови групи, при които тази вероятност многократно нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно достигат до това състояние.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития