Новини - В медиите

В. "Труд": Вирусите атакуват с началото на учебната година
Прочетена: 364 пъти

С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в закрити помещения, децата тръгват на училище и детска градина. Това създава условия за разпространение на вируси. Последната справка в Министерството на здравеопазването (28 август до 3 септември) показва леко повишение на вирусните заболявания. През това време са регистрирани общо 1957 случая на остри заразни заболявания срещу 1825 за предходната седмица. От тях 1131 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1061 за предходната седмица.

 


Вирусите, които ни атакуват през есента, съществуват целогодишно, но с промените на времето се създават благоприятни условия за тяхното разпространение.

„Когато хората се събират по-често на закрито, обменят аерозолите, които се отделят при дишане, кихане или кашляне, освен това застудяването прави лигавицата по-чувствителна и податлива", обясни за „Труд" доц. Атанас Мангъров - началник на Детската клиника в Инфекциозна болница София и ръководител на катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София.

Най-честите вирусни инфекции, които ни атакуват през есента, се разпространяват по въздушно-капков път като риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни вируси и други респираторно - синцитиални и други вируси.

 


Децата са по-уязвими и податливи на вирусни инфекции, защото не са се сблъсквали с тях.

„Когато човек се сблъсква с всеки един от тези многобройни видове вируси, създава имунитет и никога повече не се разболява от същия този тип, възрастните имат много по-богата имунологична памет и в значителна степен са защитени от тях", казва доц. Мангъров.

С тръгването на децата на училище и детска градина се създава фактор за повсеместното разпространение на вирусите.

„В един клас има около 20 деца, а зад всяко едно стоят неговите родители и роднини, затова в началото на годината обикновено настъпва увеличаване на броя на заболелите", пояснява доц. Мангъров.

Критерият, по който родителите могат да познаят, че детето им е болно и трябва да си остане вкъщи, е дали има температура. Температура от 37,1 градуса е точно толкова информативна, колкото 39,9 и показва, че детето е болно.

 


Вирусните заболявания са самоограничаващи се и преминават спонтанно. Важно е да се създадат необходимите условия организмът да се справи с тях. Около една седмица, максимум десет дни, е периодът, в който човек трябва да стои вкъщи, за да премине заболяването.

„Високата температура не бива да се сваля на всяка цена, защото чрез нея от една страна организмът активира защитите си- левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия за това, което го е нападнало. Поради тази причина много често свалянето на температурата не помага, а пречи на нормалното излекуване", пояснява доц. Мангъров.

Не бива да се лекуваме в самото начало с антибиотици. Бактериалните усложнения на вирусните инфекции като гнойна ангина, възпаление на ухото или пневмония настъпват не на втория или третия ден, а към края на инфекцията, в седмия или осмия ден от нея.

„Шансът да се получи бактериална инфекция е около 10 - 20 процента, в 80 процента от случаите тези заболявания минават спонтанно. Антибиотично лечение се налага само при поставена диагноза", казва доц. Мангъров.

Грешка е при вирусна инфекция родителите да насилват децата си да се хранят, ако нямат апетит.

„Когато децата са болни, те не искат да се хранят, което хвърля родителите, особено майките в ужас, като полагат всички усилия да тъпчат детето. Когато един човек е болен, нормално е да не иска да се храни, да му е лошо, но е важно да приема течности, за да не се обезводни".

За да сме сигурни, че детето се е излекувало напълно, трябва поне 48 часа да е било без никаква температура.

Коментари

юни 2018

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития