Новини - В медиите

в. "Телеграф": Лекуваме се с антибиотик от Антарктида
Прочетена: 212 пъти
Снимка: Pixabay.com

Родни биолози откриха микроорганизми на Антарктида, които са изключително ценни и могат да се използват при създаването на нови антибиотици. Това пише в днешния си брой вестник „Телеграф", като цитира шефа на българската полярна експедиция проф. Христо Пимпирев. Заради прекомерната употреба на лекарства все повече бактерии стават резистентни към тях, поради което интересът към създаването на нови медикаменти, които ще се борят със смъртоносни инфекции, е огромен.

 

Нашите биолози открили специфичните микроорганизми в почвата. Със затоплянето на климата в Западна Антарктида, където се намира и българската полярна база на остров Ливингстън, се откриват много нови пространства, свободни от лед, които чакат да бъдат изследвани, пише изданието.

 

„Това е много перспективно направление, защото благодарение на откритите ензими и такива микроорганизми вече се правят успешни опити за създаване на лекарство срещу рак. Такова лекарство на базата на микроорганизми, открити на Ледения континент, е патентовано в Чили. Те са открити в антарктическите условия, тъй като това е уникална среда, която я няма никъде другаде на Земята", уточни проф. Пимпирев.

 

На снежния континент родните биолози открили нови видове организми, непознати на науката досега.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития