Новини - В медиите

в. "Сега": Ще има период без глоби за новите кодове за лекарствата
Прочетена: 223 пъти
Снимка: Pixabay.com

„До края на годината ни предстои преходен период, в който ще се продават лекарства с код и без код, така че никой няма основания да се притеснява, че няма да има възможност да отпуска лекарства на своите пациенти. Освен това, ако аптеката работи с НЗОК и има софтуер и интернет, е нужно да се оборудва само с т.нар. четец", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред БНТ по повод влизането в сила от 9 февруари на системата за верификация на лекарствата, пише в. "Сега".

 

Става дума за специален двуизмерен код, който производителите вече ще слагат на опаковките на всички медикаменти с рецепта, а аптеките ще трябва да го сканират и да пращат информацията в обща европейска база данни, иначе няма да могат да продадат препарата. Целта е да се ограничи продажбата на фалшиви лекарства. Преди седмица обаче фармацевти обявиха, че близо половината от аптеките у нас не са готови за новата система, а част от тях дори нямат компютри. Те поискаха верификацията да се отложи.

 

„Тази година глоби няма да има. Тепърва предстои промяна в закона, с която да се определят глобите за този, който не поддържа системата за верификация. Има подготвено такова предложение, но то трябва да мине през обществено обсъждане, през Министерския съвет, парламента", обясни Гетов.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития