Новини - В медиите

в. "Сега": Родителите няма да носят детайлни справки за ваксини в училище
Прочетена: 129 пъти
Снимка: Pixabay.com

Нов документ, който затруднява личните лекари в София и може да доведе до хаос при записването в училища и детски градини, ще отпадне. За това са се разбрали представители на сдружението на общопрактикуващите лекари и здравното министерство, обяви пред БНР председателят на сдружението Любомир Киров, пише в новия си брой в. "Сега".

 

Става дума за ежегодното изискване при записване на децата в ясли, градини и училища да се предоставя информация за направени ваксини. Това се удостоверяваше от личните лекари само с данни за вид направени ваксини и датата на поставянето. От тази година обаче училищата и градините в столицата - по разпореждане на регионалната здравна инспекция, изискват и данни за серийни номера на поставените ваксини, а от градините и училищата обясняват на родителите, че по-строгият контрол е заради епидемията от морбили.

 

Това обаче силно затруднява лекарите, тъй като в софтуерните им програми има вписани само дати на имунизации и вид ваксина, но не и серийни номера. 

 

"Подобни данни не са нужни на училищата и не им носят никаква информация", съгласи се пред БНР и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Затова се връща старият ред, по който се подава информация само за направените имунизации, но без серийни номера.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития