Новини - В медиите

в. "Сега": МЗ спасява над 500 лекарски и практики с поредна" законова промяна
Прочетена: 103 пъти

Заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар, срокът, в който общопрактикуващите трябва да имат задължително специалност, ще бъде удължен за пореден път, пише в днешния си брой в. "Сега".

 

„Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" от общопрактикуващите лекари", съобщиха от МЗ.

 

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност - обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина. Срокът беше заложен преди повече от 10 години, като и преди това беше удължаван периодът, в който джипитата да придобият специалност. След 3 юни обаче регистрацията на практиките на тези, които нямат специалност или не са зачислени за специализация, ще трябва да бъде заличена, гласи законът понастоящем. Най-актуалната справка на МЗ - от този месец, сочи, че лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г, са 568. Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития