Новини - В медиите

В „Сега“: Мръсният въздух уврежда още от утробата
Прочетена: 43 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Замърсяването на въздуха вече се смята за един от най-сериозни здравни проблеми в световен мащаб, в България проблемът също става все по-актуален. Нови проучвания сочат, че мръсният въздух е заплаха дори за неродените, пише в днешния си брой в. „Сега“.

 

При жени, които са били изложени на мръсен въздух, преди да забременеят, вероятността да родят дете с родилен дефект е с 20% по-висока, сочи изследване на университета в Синсинати, пише изданието. Ако жената е живяла в близост до 5 километра от район с високо замърсяване един месец преди да зачене, вероятността бебето да е с дефект като заешка устна е по-висока. При всяко увеличение на фините прахови частици с 0.01 микрограма на кубичен метър дефектите при бебетата растат с 19%, сочи проучването. Друго възможно усложнение е херния на стомаха на новороденото.

 

Учените са изследвали данните за 290 000 бебета в Охайо между 2006 и 2010 г. Информацията за замърсяване на въздуха е съпоставена с тази за домовете на жените преди и след като са забременели.

 

Според учени от университета "Джон Хопкинс" пък децата, които растат в замърсен въздух, е по-вероятно да развият астма.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Сега“.

Коментари