Новини - В медиите

в. "Сега": Медиците от болницата по педиатрия са пред колективна оставка
Прочетена: 34 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излязоха за втори път на протест и предупредиха, че ще подадат колективна оставка, ако не бъдат чути, пише в днешния си брой в. "Сега". Преди седмица те пак протестираха с искания болницата да получи специален статут, който да позволи допълнително финансиране от държавата, да отпаднат лимитите от здравната каса и да се увеличат заплатите. За момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, заяви пред БНР д-р Антон Владимиров от детската болница.

 

„Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране, но явно няма да станем национална детска болница", обясни той.

 

Персоналът на болницата планира трети протест на 10 май, когато ще блокират и кръстовището на бул. "Иван Евстатиев Гешов", а ако и след това не бъдат чути, ще последва колективна оставка. Това не само ще постави под въпрос съществуването на тази болница, но и бъдещето на очакваната нова комплексна детска болница, тъй като едва ли ще е лесно екипите да бъдат привлечени обратно.

 

От болницата искат специален статут, какъвто имат Военна и МВР болница, а доскоро - и Правителствена. Те не са търговски дружества, а създадени от държавата, което позволява да получават пари и от хазната, не само от здравната каса. От МЗ обаче твърдят, че това отнема прекалено дълго време, и обещават специален статут на новата голяма болница, която ще е готова след поне 2 г.

 

При предишния протест от МЗ препоръчаха на болницата да направи спешно отделение, за да може да получава допълнително пари от министерството, което финансира спешната помощ. От педиатрията обаче коментираха, че за целта са нужни допълнителни лекари и сестри, които те не могат да привлекат заради ниските заплати.
 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития