Събития -

май 2018

ПВСЧПСН
 
   
25 май
Петък
В "Пирогов" откриват паметна плоча на проф. Емил Таков
УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", бул. "Тотлебен" № 21
гр. София
12:00 - 13:00 ч.

На 25.05.2018 г., петък, в 12:00 часа, в Универсистетската многопрофилна болница за активно лечение по спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“ ще бъде открита паметна плоча на проф. Емил Таков.

 

Той беше директор на лечебното заведение от 1992 до 1995 г. и за няколко месеца министър на здравеопазването в служебното правителство на Стефан Софиянски. Проф. Таков е една от най-ярките фигури ортопедичната травматология и създател на съвременната школа по травматология в България. 

 

Проф. Емил Таков е роден на 4 януари 1950 г. Завършва медицина през 1978 г. и работи в болницата в Стара Загора. През 1982 г. се премества в детската клиника по спешна травматология към Пирогов. Проф. Таков е дългогодишен началник на ІІІ-та травматологична клиника и на Секцията по ортопедия и травматология на „Пирогов”.

 

Неговият неповторим усет за ценното и важното в ортопедичната травматология определи посоката,  в която се развива тази специалност в България. Под негово ръководство у нас се въведоха у нас съвременните методи за лечение на фрактурите. Той и неговите ученици създадоха множество научни разработки - публикации, дисертационни трудове и две настолни книги на всеки ортопед травматолог  - "Фрактурите - диагностика и лечение" и "Фрактури при децата". 

 

Възпоменателната плоча е изработена по инициатива на неговите ученици и приятели. Неин автор е именитият български скулптор Людмил Бонев.