Новини - В медиите

В. "Монитор": Прокуратурата влезе в здравния ДАНС
Прочетена: 142 пъти
Снимка: Pixabay.com

Върховната административна прокуратура стартира проверка в Изпълнителна агенция "Медицински одит" по съмнения за нарушения и покриване на сигнали за злоупотреби в лечебните заведения, съобщава в днешния си брой в. "Монитор", като се позовава на .ръководителя на ВАП и зам. главен прокурор Ася Петрова. Изданието допълва, че информацията за проверката идва само седмица след като е огласило сигнали, че в т.нар. здравен ДАНС, както е известна агенцията, се подменят протоколи от инспекции в болници, както и че се замазват нарушения, направени от лечебните заведения.

 

Публикацията е по сигнал, подаден от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евстатиев.

 

Петрова обясни, че в края на седмицата във ВАП също е постъпил сигнал, който обаче е подписан от човек, работещ и в момента в ИАМО, пише вестникът.

 

"Сигналът е в две посоки за системни закононарушения при извършването на административно-наказателната дейност на агенцията, както и за методически указания, които противоречат на Закона на административните нарушения и наказания", обясни прокурор Петрова.

 

В документа се твърди, че в агенцията е въведен предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки по медицинския одит, което е незаконно. На практика това означава, че след като одиторът установи административни нарушения в дадено лечебно заведение и състави констативен протокол, вместо да започне административно-наказателно производство, одиторът пише доклад до няколко от шефовете в агенцията. Това е все едно катаджия да установи на улицата, че шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата и вместо да напише фиш или да състави акт, да направи доклад до началника си и да чака нареждане какво да прави, обясниха пред „Монитор" прокурори.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

август 2019

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития