Новини - В медиите

в. Монитор: Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед
Прочетена: 106 пъти

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)". Това съобщава в днешния си брой в. „Монитор", като се позовава на информация от осигурителната институция.

 

„Преди това обаче комисия от касата ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациент-ската им листа за годишните профилактични прегледи", поясни говорителят на касата Багряна Маркова.

 

В Закона за здравето сега е казано, че лекарят е длъжен да извика пациента на такъв преглед, но не е ясно точно как ще става това. Това е и основната причина, поради която хората масово не се явяват. НЗОК ще следи прецизно дали хората се възползват от прегледите. Санкциите с пропуснато явяване също могат да бъдат увеличени. Сега за първо неявяване глобата е 50, а за второ 100 лева. Тези суми са регламентирани също в Закона за здравето. Въпреки това по информация на касата към момента няма нито един санкциониран.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития