Новини - България

В. "Монитор": Епидемия от морбили дебне от всички граници
Прочетена: 213 пъти
Снимка: Pixabay.com

България е заобиколена от страни, в които има бум на морбили, предупредиха от Националния център по заразни и паразитни болести, пише в днешния си брой в. "Монитор".

 

Прекомерно голям е броят на заразените в Източна Сърбия и в Северна Гърция, но в Румъния случаите са най-много, поясни пред БНТ директорът на центъра и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

 

Микробиолози припомниха, че предепидемичната ситуация там е започнала още през миналата година, когато бяха диагностицирани 5562 случая, в Гърция 967, а в Сърбия - 702.

 

България те са били 167. Двайсетина случая има регистрирани у нас вече от началото на годината до сега.
Според имунолозите малкият все още брой се дължи на добрия ни имунизационен календар. По данни на националния център около 70% от българчетата са имунизирани срещу заразата.

 

От 2017 г. се забелязва огромен скок на случаите на морбили в Европа, което според Световната здравна организация е рекорден в сравнение с много ниското ниво 5 273 случая през 2016 година. На практика те са се увеличили четири пъти. Основната причина е ниските проценти на имунизация, посочва СЗО.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития