Новини - В медиите

В. „24 часа“: Въздухът у нас малко по-чист, но още сме над нормите в ЕС
Прочетена: 19 пъти

Въздухът у нас става по-чист, но замърсяването все още е над нормите за Европейския съюз (ЕС), показват данните на екоминистерството за 2011-2016 г., пише в днешния си брой в. „24 часа“. Почти в цялата страна има замърсяване с фини прахови частици, само в Перник и Гълъбово има проблем със серния диоксид, съобщи екоминистърът Нено Димов на съвместно заседание на комисиите по околна среда и водите и здравеопазването на парламента. Изгарянето на дърва и въглища за битово отопление, както и старият автопарк са главните замърсители на въздуха, допълни той. Според министъра общините подценяват проблема с мръсния въздух, а те имат основна роля за решаването му. 3 млн. лв. за мерки за по-чист въздух могат да получат общините от Оперативна програма „Околна среда".

„Без адекватни мерки, до 2030 г. едни от най-замърсените градски центрове ще бъдат в България“, заяви Тони Томпсън от Световната банка.

Според доклад на институцията освен с най-високи нива на финни прахови частици страната ни е и с голям процент преждевременна смърт, причинена от мръсния въздух, допълва изданието.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари