Новини - В медиите

В. „24 часа“: Смяната на мокрия бански пази от гъбична инфекция
Прочетена: 219 пъти
Снимка: Pixabay.com

Рисковите ситуации през ваканцията на морето са свързани със социални фактори - флиртове, сексуални контакти, въздействие на алкохол, и физически въздействия - къпане, излагане на слънце, лежане на пясъка или на шезлонг, пише в днешния си брой в. „24 часа“. Има разлика между рисковете, които крие къпането в морето и в басейн, казва доц. Георги Пехливанов, дм, началник на второ кожно направление при Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска". Според него химикалите, които се използват за дезинфекция в басейните, не са безобидни, особено за по-възрастните и децата, които са с повишена чувствителност или пък страдат от алергия. Добре е не само преди, но и след влизане в басейн задължително да се взима душ, в началото, за да пазим другите, а накрая - за да се ограничи личният риск от алергии.

 

Друга профилактична мярка, особено за жените, е смяната на мокрия бански след къпане, за да се предпазят от вулвовагинална кандидоза. Същото се препоръчва и на мъжете, за да избегнат гъбична инфекция в гънките на интимните части.

 

Морската вода не навсякъде е чиста и къпането в нея крие риск от стафилококови и стрептококови инфекции, смята специалистът. Затова препоръчва тялото да се изплаква след всяко излизане от водата.

 

Изданието допълва, че пясъкът също може да е източник на инфекции - добре е да не се лежи направо върху него, а да се ползват постелки и кърпи, които да са индивидуални. Това важи и за шезлонгите, чрез които може да се предават гъбични инфекции -от по-особен вид гъбички -дерматофити, от типа на т.нар. разноцветен лишей. При него кожата не потъмнява от слънцето на определени места. Личната хигиена е много важна за предпазване от този тип гъбични инфекции.

 

Опитът на венеролозите показва, че в сезона на морските ваканции се увеличават пациентите с трихомони, сифилис, кандида, микоплазми, хламидии, които са с различен инкубационен период и пациентът може да не разбере веднага, че има проблем.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития