Новини - В медиите

в. "24 часа": Проект: Касата вече ще плаща за всички редки болести.
Прочетена: 79 пъти
Снимка: Pixabay.com

Здравната каса да поеме лечението, включително терапии и лекарства, за всички редки заболявания при децата, без значение дали те са включени в списъка на редките заболявания. Тази промяна е разписана в проектонаредба за медицинските и други услуги от Закона за здравето, публикувана за обществено обсъждане, пише в днешния си брой в. "24 часа". В документа се регламентират и всички функции на фонда за деца, които от 1 април се поемат от НЗОК. Поради малкия брой на тези пациенти специфичните методи на лечение на редките заболявания не са включени в пакета услуги по линия на задължителното осигуряване.

 

„С промяната се гарантира правото на деца с редки заболявания да получат заплащане за своето лечение, независимо че заболяването не е обхванато от други механизми на здравната система", пише в мотивите на министър Кирил Ананиев.

 

Наред с това след предварително одобрение държавата ще плаща на децата и всички необходими медицински изделия, високоспециализирани апарати и уреди за индивидуална употреба и диетични храни. За пациентите над 18 г. също е предвидено да се поема лечение в чужбина, свързано с методи, които не се прилагат у нас, но са с доказана ефективност в световната практика и биха им помогнали. Така се преодолява рискът пациент да бъде оставен без лечение само защото в страната ни не е развит метод, известен в световната медицина. И за децата, и за болните над 18 г. е предвидена възможност да се финансира участие на чужди лекари за диагностика, лечение и осъществяване на трансплантации. Така те ще могат да се лекуват от висококвалифицирани специалисти тук, без да им се причиняват трудното пътуване и престой в друга държава. Това би повишило и капацитета на нашата система. При лечение на деца в чужбина освен заплащането на престой, транспорт и устен превод ще се финансират до 3 контролни прегледа при нужда. Възрастните пациенти обаче няма да получават пари за придружител.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития