Новини - В медиите

В. "24 часа": Намаляват инвалидните пенсии, новите ТЕЛК само за една болест
Прочетена: 534 пъти
Снимка: Pixabay.com

До орязване на правата на хората с увреждания и пенсиите им ще доведат новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност, предложени от здравното министерство с промени на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

ТЕЛК комисиите вече ще дават процент инвалидност само за основното заболяване, но не и за придружаващите го, както е сега, предвиждат промените. Така, ако един човек е сляп и глух, но и диабетик, занапред ще получи процент увреждане само за едно от трите заболявания. Над 80% от хората, явяващи се на ТЕЛК обаче, са с повече от едно заболяване, каза д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София.

 

По сегашната формула хора с неинвалидизиращи ги заболявания, но много на брой. попадат неоснователно в група с тежко увредените, посочват обаче от МЗ мотивите си за промените.

 

„Това обаче означава, че хиляди ще изпаднат под 50% и няма да имат право на никакви компенсации. Отделно хора, които сега са с над 70% ще отидат в трета група, а много от тези, които са над 90%, ще бъдат лишени от право на чужда помощ", обясни Веска Събева, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

 

Според нея предложените реформи били опит да се отнемат права и да се пестят пари, а не да се интегрират хората с увреждания - доказателство, че най-големият проблем за властта са ивалидните пенсии, от които тя прави всякакви опити да спести пари.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития