Новини - В медиите

В. „24 часа“: Изтичането на мозъци и здравната реформа заплахи за сигурността
Прочетена: 133 пъти

Състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството, пише в днешния си брой в. „24 часа“. Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, допълва изданието.

 

„В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве", е записано в параграф 32 на правителствения проект.

 

В актуализираната стратегия за сигурност се посочва още, че един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти, пише вестникът. Добавено е и изтичането на мозъци особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане.

 

Един от големите рискове за националната сигурност е продължаващата реформа в здравеопазването, която е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите, пише още в стратегията.

 

„Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е „източването" на Националната здравноосигурителна каса чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в актуализираната стратегия.

 

В продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението, твърди още документът. Непосредствена заплаха, според документа, е и демографската криза.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари

юли 2018

ПВСЧПСН
      
     

Събития