Новини - В медиите

В. „24 часа“: Да има престъпление „подкупен лекар", предлагат на министър
Прочетена: 109 пъти
Снимка: в. "24 часа"

В Наказателния кодекс (НК) да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев, пише в днешния си брой в. „24 часа“. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия - протези, уреди и пр.

 

В НК трябва да има специални текстове за корупционни престъпления при изписването на лекарства и медицински изделия или при определянето на доставчиците на такива, предлагат от БОРКОР. В момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство, твърди документът.

 

Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития