Новини - В медиите

В. "24 часа": Аптекари звънят на редовни клиенти, за да им кажат за спрените лекарства за сърце
Прочетена: 259 пъти
Снимка: Pixabay.com

Аптекари са започнали да звънят по телефона на редовни клиенти, за да ги предупредят за лекарствата за хипертония и сърдечна недостатъчност, които се изтеглят от пазара, пише в днешния си брой в. "24 часа". Хора, които вземат редовно лекарства за високо кръвно, бяха изненадани, че сред спрените за продажба в Европейския съюз е и валтензин (160 мг). Фармацевтите препоръчват диован, който според лекарите всъщност е оригиналното лекарство, а валтензинът е подобно лекарство, но има съмнения, че е с канцерогенен ефект.

 

„Съставката валсартан е възможно да попадне в организма благодарение на голяма част от продуктите, които консумираме. Основно това са продукти, които се обработват, за да се повиши трайността им - меса, риби, съдържа се дори в някои сирена и алкохолни напитки. Валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите", каза фармацевтът Стефан Минков пред Нова тв.

 

Валсартанът се съдържа в спрените над 60 лекарства за хипертония и сърдечна недостатъчност.

 

„Има поне 3 компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав и не са в списъка с блокираните на Изпълнителната агенция по лекарствата. Смяната на лекарствата няма да оскъпи лечението на хората", обясни Минков.

 

Болните, които пият лекарства от списъка, незабавно трябва да отидат на лекар, който да им препоръча безопасна смяна. Защото рязкото спиране на лекарствата за кръвно може да е опасно тук и сега, а не само вероятно да доведе след време до рак.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития