Новини - В медиите

в. "24 часа": 10 души с мозъчно възпаление от вируси само за седмица
Прочетена: 141 пъти
Снимка: Pixabay.com

10 нови случая на мозъчно възпаление - менингити и енцефалити, след вирусна инфекция, са регистрирани само за последната седмица, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев. Това пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Почти двойно увеличение на хората с мозъчно възпаление заради ентеровируси, познати като вируси на мръсните ръце, се отчита през тази година. От началото на 2019 г. са регистрирани 109 случая на менингити и енцефалити спрямо 68 за същия период на 2018 г. Очаква се броят им да нарасане още, тъй като предстои и пикът на западнонилската треска, чието най-често усложнение е мозъчното възпаление.
 

Притеснително е нарастването на положителни проби на вирусите Ехо 13. Те се размножават в червата и засягат предимно деца, като най-податливи са тези под 15-годишна възраст. Застраховани обаче няма.

 

„Въпреки че се размножават в червата, Ехо 13 не водят до разстройство, а са главно профилирани в това, че причиняват инфекции на централната нервна система", обясни проф. Кантарджиев.

 

Досега са регистрирани 5 такива случая спрямо 1-2 за 2018 г. Предстоящото затопляне и високите температури обаче са благоприятни за ентеровирусите и случаите може да се увеличат, предупреди проф. Кантарджиев.

Коментари

януари 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития