Новини - България

Увеличават заплатите в РЗИ и други структури на системата на здравеопазването
Прочетена: 241 пъти
Снимка: Pixabay.com

Всички служители в 28-те структури на регионалнитe здравни инспекции (РЗИ) ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари тази година в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

 

Оттам уточняват, че със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. са предвидени средства във връзка с увеличение на минималната работна заплата, както и за увеличение на заплатите на работещите в системата на МЗ. За структурите на РЗИ средното увеличение на разходите за възнаграждения е 18%, като на някои места повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала.

 

Повишението ще бъде изплатено на служителите заедно с мартенските им възнаграждения. Данните на МЗ показват, че средно за страната служителите на РЗИ получават около 640 лв. на месец. В резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв, утачняват от ведомството. 

 

В бюджета на МЗ за 2018 година са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология, информират още от МЗ. Така например в центровете по трансфузионна хематология увеличението на разходите за персонал е в размер на 730.9 хил. лв., което означава, че със средствата се очаква средно увеличение с 11.5 %. За държавните психиатрични болници увеличението на разходите за персонал е в размер на 2 449.6 хил. лв.,  със средствата се очаква средно увеличение с 13,0 %. При домовете за медико-социални грижи за деца разходите за персонал са увеличени с 1 067.3 хил. лв или със средствата се очаква средно увеличение на работните заплати със 7,0 %.

 

Министерството на здравеопазването ще изпълни поетите ангажименти за изпълнение на Концепцията за развитие на спешна медицинска помощ 2018-2020 г., като за 2018 г. е предвидено увеличение на разходите за персонал на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, посочват още от ведомството.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития