Новини - България

Условна присъда за лекар с фалшива диплома на кардиолог
Прочетена: 30 пъти
Снимка: Pixabay.com

Условна присъда от 2 години с 4-годишен изпитателен срок постанови Районният съд в Стара Загора за д-р Иван Вуцов, който използва фалшива диплома за придобита специалност по кардиология. В хода на разследването бе доказано, че с нея той е практикувал необезпокояван в няколко лечебни заведения от 1994 до 2016 г., а така също се е представял в Българския лекарски съюз (БЛС) и пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Д-р Вуцов е бивш шеф на Отделението по инвазивна кардиология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора.

 

Припомняме, че делото бе гледано на няколко инстанции, като фалшивата диплома изчезна от папките в Софийския районен съд. Същото се случи и с двата протокола от изпитите в софийския Медицински университет за специалност по кардиология, които медикът не е издържал.

 

Присъдата в Стара Загора вчера бе произнесена без мотиви. Прокурорът по делото Надежда Белчева заяви, че ще реши дали да я протестира след като се запознае с тях. Също така прокурор Белчева обясни, че по този състав на Наказателния кодекс съдът не може да отнеме лекарските права на д-р Вуцов. Неговата защита пледира "невинен" и заяви, че ще обжалва решението на съда на по-горна инстанция.

 

Невена ПОПОВА

Коментари