Новини - България

Уролози от "Токуда" оперираха лапароскопски 2-годишно дете със "скрит тестис"
Прочетена: 515 пъти
Снимка: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Двегодишно момченце, страдащо от крипторхизъм, беше успешно оперирано по лапароскопски път от уролозите в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда", съобщиха от лечебното заведение. Детето е диагностицирано с рядка разновидност на състоянието, която обичайно се лекува с отворена коремна операция.

 

Урологичният екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е приложил лапароскопския подход при състоянието, познато като „скрит тестис“ от дясната страна на момченцето, което е на възарст 2 години и 2 месеца. Операцията е извършена от началника на отделението по урология д-р Калоян Давидов, д-р Димитър Златанов и д-р Адриан Попов.

 

Процедурата започва с диагностичен оглед, при който в коремната кухина се вкарва лапароскопска камера през 5-милиметров разрез в пъпчето, уточняват от екипа. Уролозите са установили точната локализация на тестиса в коремната кухина, след което операцията е продължила по миниинвазивен път – през 2 допълнителни разреза в размер от по няколко милиметра. Хирурзите са освободили органа от срастванията и са го свалили в скротума, без да се е наложило преминаване към отворена операция.

 

Интервенцията е рядка и подобна миниинвазивна методика е иновативна не само за България, но и за региона.

 

„Извършихме тази операция придържайки се стриктно към последните гайдлайни на Европейската асоциация по детска урология“, обясни д-р Димитър Златанов. Конвенционалната практика при такива случаи е да се пристъпи към класическа коремна операция, която обаче протича много по-тежко за малките пациенти, а възстановителния период е значително по-дълъг, допълни специалистът.  

 

Крипторхизъм или „скрит тестис“ е най-честата аномалия на мъжките гениталии. Тя засяга 2%-5% от новородените. При около 50% от случаите тестисите слизат спонтанно на нормалното си място до 6-ия месец след раждането, а честотата на проблема при едногодишните е 1% - 1,5%. Преждевременно родените, както и родените с ниско тегло (под 2,5 кг) са с по-висок риск да бъдат засегнати. Изследванията сочат, че при около 80% от случаите на крипторхизъм, „скритият“ тестис се локализира чрез палпация (напипване) от специалиста – детски уролог – в ингвиналната област.

 

При редки случаи като описания обаче, тестисът остава скрит, и не може да бъде локализиран с палпация, а често това е невъзможно и чрез неинвазивните методи за образна диагностика. При такива случаи подходът е коремната кухина да се огледа чрез лапароскопска камера и хирургичното смъкване на тестиса в скротума да се извърши след локализирането му.

 

Ненавременното диагностициране и лечение на тези състояния носи поредица от рискове, предупреждават уролозите. Нелекуваният крипторхизъм може да повлияе негативно на репродуктивните възможности на мъжа. В случаите, в които тестисът остане „скрит“ в коремната кухина, рискът в него да се развие в злокачествен процес нараства 80 пъти, категорични са специалистите. 

 

 

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития