Новини - Свят

Учени: Прегорелите хляб и картофи могат да причинят рак
Прочетена: 892 пъти

Хлябът, чипсът и картофите трябва да се приготвят до златисто-жълт цвят, а да не се оставят да прегарят и почерняват, за да се намали риска от прием на химикали, причиняващи рак. За това предупреждават експерти от Агенцията за стандарти при храните на Великобритания, съобщава BBC.

 

В специален видеоклип те обясняват, че при приготвяне на скара на храни, съдържащи скорбяла, при печенето или пърженето им за прекалено дълго време и на висока температура се образува акриламид. Тестове при животните доказват връзката между веществото и появата на ракови заболявания. Това е и причината учените да смятат, че въздействието върху хората може да е същото.

 

Ето защо във видеото си те показват 4 лесни стъпки за консумиране на по-малко количество акриламид:

 

  1. Пържете картофките до златисто-жълт цвят;
  2. Не дръжте сурови картофи във фризера, а вместо това ги съхранявайте на тъмно;
  3. Следвайте внимателно препоръките за пържене и печене;
  4. И както винаги – яжте здравословна храна пет пъти на ден.

 

Видеото може да се види ТУК.





Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития